Čestitka

čestitka 2021.png
 

HealthDay.si je kratico 5D2020 prvič objavil maja 2019 (tukaj). Takrat smo zapisali:

Naš cilj je 5D2020, oziroma 5 inovatorjev z digitalno rešitvijo uvrstiti na plačilne sezname slovenskih zdr. zavarovalnic. Cilj je preambiciozen, nedosegljiv, a je tak prav z namenom, da nas vse skupaj poveže v prizadevanju, da v slovenski zdravstveni sistem spravimo inovacije, ki na prvo mesto postavljajo boljše zdravje pacientov. Če to dosežemo ob stroških, ki so za zdravstveni sistem manjši od obstoječih, potem do uveljavitve inovacij ni daleč.

Rešitve, ki so dosegle uvrstitev na seznam plačanih storitev, so:

  • Telekap, Nevrološka klinika Ljubljana, dr. Bojana Žvan, 2015

  • Meritev možganskih lezij pri multipli sklerozi Quantim, Fakulteta za elektrotehniko, UL, dr. Žiga Špiclin, 2019

  • telekonzultacija, ZZZS in različni ponudniki, april 2020

  • Meritev atrijskih fibrilacij s prenosno EKG napravo, Savvy, podjetje Saving, julij 2020

  • izenačitev obravnave v ordinaciji z obravnavo na daljavo za vrsto indikacij, ZZZS in različni ponudniki, september 2020

Zahvala za to, da smo skupaj dosegli gre najprej inovatorjem, a tudi odziv ZZZS s partnerji v času pandemije je bil pravilen. Rešitve eZdravja, za katere skrbi NIJZ (eRecept, eNapotnica in eNaročanje, ePosvet, itd) prav tako morajo biti omenjene. Poznamo tudi Teleradiologijo, Teletransfuzijo in Telefarmo. Vendar v letu 2021 in letih, ki sledijo, želimo veliko več.

Si tudi ti predstavljaš zdravstveni sistem, v katerem bolniki na obravnavo ne bodo čakali mesece in leta, v katerem zdravniki ne bodo administratorji za pisanje napotnic, administratorji pa ne strojepisci, v katerem bodo podatki s kateregakoli zdravstvenega pregleda na varen način na voljo izbranim zdravnikom, v katerem bomo dejansko skrbeli bolj za zdravje kot za zdravljenje bolezni, v katerem bo zdravljenje prilagojeno mojemu genomu, v katerem bo mogoče kronične bolnike spremljati kontinuirano in ukrepati pravočasno?

Če si vse to predstavljaš, se priključi HealthDay.si in skupaj izboljšajmo zdravstveni sistem. Smo odprta in dinamična skupnost, zato nam svoje predloge za naše skupne cilje lahko pošlješ na info@healthday.si. Skupaj smo močnejši.

Srečno 2021!

Urška Rauter Gaber, Mojca Cvirn in Gregor Cuzak

čestitka 2021 noga.png